Laktosfritt proteinpulver

Om man är laktosintolerant och vill använda sig av proteinpulver så finns det laktosfria varianter. Om man inte vill lusläsa innehållsförteckningen så ska man välja mellan dessa tillskott som är laktosfria eller mycket låglaktos:

  • Vassleproteinisolat och hydrolysat
  • Äggprotein
  • Sojaprotein
  • Växtprotein
  • Mått med pulver och mjölk

laktosfritt protein

 

Vassleproteinisolat och hydrolysat

Vanligt vassleprotein utvinns ur mjölk och fungerar inte för den som är laktosintolerant. Dock finns det vassleprotein som är utformade för att ge en högre andel protein per portion och det innehåller det som kallas för vassleisolat eller vasslehydrolysat. Ett isolat är alltså en renad form av vassleproteinet. Man har tagit bort det mesta av både mjölksockret och fettet. Kvar har man en ännu mer koncentrerad form av protein som också då är låglaktos. De proteinpulver som är anpassade för laktosintoleranta innehåller just isolat och hydrolysat.

Äggprotein

Alla kan äta äggprotein, men det är särskilt bra för den som är laktosintolerant eller mjölkproteinallergiker. Detta är ett medelsnabbt proteinpulver tillverkat på äggvita. Det har en lite långsammare upptagningshastighet än vassle. Dock är det bra på det sätt att det har nästan inget fett eller kolhydrater.

Äggprotein lite tjockare och krämigare än andra varianter samt att det kostar lite mer. Det finns flera varianter av detta protein så som äggproteinisolat, trefasprotein, som innehåller ägg, vassleprotein och kasein. Samt att det finns heläggspulver där man har med hela ägget.

Sojaprotein

Ett bra alternativ till vassleprotein och kaseinprotein är sojaprotein. Det är som en motsvarighet till vassleprotein för såväl vegetarianer som laktosintoleranta. Det är helt vegetabiliskt, tillverkat på sojabönor, men är trots det högvärdigt med alla essentiella aminosyror. Sojaprotein kommer från sojaflingor/sojamjöl och finns i fyra former: koncentrat, isolat, hydrolysat, och sojamjöl.

Utbudet av sojaprotein är inte lika brett som vassleprotein men det kommer fler och fler sorter. Det finns ett par olika varianter av sojaprotein där isolat är det vanligaste, sedan finns sojaproteinkoncentrat, sojamjöl och sojaproteinhydrolysat.

Växtprotein

Det finns även det som heter växtprotein och det har flera olika källor. De allra flesta vegetabiliska proteinkällor brukar oftast ha ett lägre biologiskt värde än animaliska proteiner. Dock finns det ett par bra att välja mellan. Sojaprotein har vi redan nämnt ovan men det finns även andra. Bland annat så finns ärtprotein, som utvinns av ärtor. Detta är helt fritt från både laktos och gluten. Sedan finns hampaprotein, som har mycket näring och utvinns från hampafrön. Fröerna i sig har alla åtta essentiella aminosyrorna som är viktiga att få i sig.  Sedan så finns havreprotein är från havre som även innehåller havreolja som är rik på enkelomättade fettsyror, antioxidanter och vitamin E. Risprotein får man via ris. Beroende på vilket riskoncentrat som använts så kan det variera med näringsvärden.

Proteinpulver som är baserat på protein från växtriket är något som passar om du är vegan, har laktosallergi eller bara vill testa annat än vassle och kasein. För en högre aminosyratillgänglighet kan du kombinera olika växtbaserade proteiner eller lägga till enskilda aminosyratillskott.

Fördelen som finns med växtproteiner är att de är tillverkade utan tillsatsämnen och passar för såväl laktos- och glutenintoleranta som mjölkprotein- och sojaproteinallergiker.