Billigt proteinpulver

Idag finns det många olika sorters proteinpulver att välja mellan. De kan kosta helt olika och oftast är det så att pris hänger samman med kvalitet. Det finns en del billiga varianter av pulver som har allt för mycket med fett och socker i sig. Men det finns även bra billigt proteinpulver att köpa. Det man ska göra är att man alltid ser till att läsa innehållsdeklarationen på den vara du tänkt köpa. Då ser du vad som är i det. Det du kan tänka på när du ska köpa proteinpulver är att det bör vara minst 80 gram protein per 100 gram. Sedan så är det ju så att proteinpulver är bra för olika saker.

Det finns som sagt flera sorters proteinpulver. De allra vanligaste sorterna är kaseinprotein, vassleprotein och sojaprotein. Men det finns en massa fler varianter, baserade på källor så som havre, hampa, ris, med flera till.

protein

 

Vassleprotein

När man baserar proteinpulver på vassleprotein, eller så kallat whey protein som det heter på engelska, så är det protein som utvinns från komjölk. Vassleprotein är det vanligaste att man använder sig av när man börjar med att äta proteinpulver. Vassleprotein finns naturligt i just mjölk. Proteinet är bra på det sätt att kroppen tar upp det relativt snabbt. Så det är bra att använda detta efter att man haft ett hårt träningspass.

Kaseinprotein

Det finns proteinpulver som kallas för kaseinprotein. Man utvinner även denna formen av komjölk, men det är skillnad på detta mot vassleprotein. Kaseinprotein är ett långsamt protein och tas upp långsamt av kroppen. Så detta proteinpulver ska man använda för att optimera återhämtningen efter hårda träningspass.

Andra typer av proteinpulver

Det finns som sagt fler proteinpulver på marknaden. Det finns pulver som baseras på protein från växtriket. Dessa billiga proteinpulver är bra för den som är vegan, har laktosallergi eller om det är så att man vill testa ett annat sorts protein än bara kasein eller vassle. Bland de proteinpulver som är tillverkat på protein från växtriket finns bland annat sojaprotein. Då utvinner man proteinet från sojabönor. Det motsvarar vassleprotein och äggprotein.

En annan sort är ärtprotein som utvinns från just ärtor. Det är fritt från både gluten och från laktos. En ytterligare sort är hampaprotein, som utvinns från hampafrön. Hampafrön har alla åtta essentiella aminosyrorna som är viktiga att få i oss. Sedan finns havreprotein, som utvinns från havre. Detta proteinpulver har även havreolja, som är rik på enkelomättade fettsyror, antioxidanter och vitamin E. Utöver det så finns det även risprotein, som man utvinner från ris.

Proteinpulver kan intas genom att man blandar det med vatten, mjölk till en shake. Det kan även strös på gröten. Man kan göra en massa olika saker med sitt billiga proteinpulver. Det går att göra egna bars, egna proteinpuddingar, kladdkaka, proteinfluff, pannkakor och en massa mer. Söker du på nätet så kan du hitta en massa bra recept.